Esküvői videó, Merci és Máté, esküvői film

Az esküvői videós vs esküvői filmes technikai felszerelése

Visszatekintés a saját múltamba

Kilenc évvel ezelőtt történt, amikor is megszületett a gondolat, hogy a videókészítésben szerzett tapasztalatomat az esküvők világában kamatoztatnám. Rengeteg kérdés merült fel bennem.

Például, hogy milyen irányvonalat szeretnék képviselni. Esküvői filmes vagy cinematográfus, és az esküvői videós.

Az esküvői videós képviseli a hagyományos vonalat, általában alacsonyabb áron és alacsonyabb költségekkel dolgozik. Profi esküvői filmes más látásmóddal rendelkezik, látványosabb, filmes hatású, úgynevezett highlight filmet készít.

Az esküvői filmes speciális kamerákat és egyéb technikai felszereléseket használ a filmes hatás eléréséhez. A kreativitás iránti vágyam éppen ebbe az irányba vonzott.

Technikai felszerelés

Az esküvői videós technikai felszerelése általában valamilyen konzumer vagy félprofi videókamera. Ez az eszköz tökéletes felszerelés dokumentarista videók készítésére vagy hagyományos eseményrögzítésre. Általában tű éles kép, hibátlan fókuszálás jellemzi, megfelelő fény vagy megvilágítás mellett.

Az esküvői filmes más technikai eszközöket és beállításokat használ a mozifilmes hatás eléréséhez. Aki az utóbbi években már járt esküvőkön, az találkozhatott már olyan cinematográfussal, aki valamilyen fényképezőgépnek kinéző kamerával dolgozott. Korábban ezek valóban videó rögzítésére alkalmas tükörreflexes fényképezőgépek voltak, de napjainkban már úgynevezett MILC kamerákkal találkozhatunk az esküvőkön.

Ezeket kifejezetten professzionális videók rögzítésére optimalizálták. Nagy előnyük a cserélhető objektív és a nagy méretű képérzékelő szenzor. Ezek lehetővé teszik a gyengébb fényviszonyú helyeken történő tökéletes felvételek készítését is.

Például az esti buliban, ha lekapcsolják az erős fényeket a táncparketten, az esküvői videósnak általában valamilyen kameralámpát kell használnia, míg a MILC-el dolgozó esküvői filmesnek nagy segítség a nagy fénybeeresztő képességű objektív és a nagy méretű szenzor.

A kamera kis mérete lehetővé teszi, hogy kompakt kamera stabilizátort, úgynevezett gimbalt alkalmazzanak a simább kameramozgás eléréséhez. Továbbá a jól felkészült filmes felszereléséhez tartozhat még a drón is, hogy még látványosabbá tegye az esküvői filmet.

Kettő az egyben videós

Miért is ne lehetne egy esküvőn mindkét irányvonalat alkalmazni. Tapasztalataim alapján mindkettőre van igény.

Sokszor látom, hogy egy-egy videós kolléga hagyományos videókamerával felveszi az egész eseményt, így megvan az eseményrögzítés, és ezekből a felvételekből vág ki snitteket egy rövid klipp elkészítéséhez.

Ez is egy megoldás, és erre is van igény. Viszont a hagyományos kamera képe nem alkalmas a filmes hatás eléréséhez. Ezért fontos, hogy esküvői videós és esküvői filmes is jelen legyen az esküvőn.

Mi ezt az irányvonalat képviseljük. Ezáltal készülhet el egy látványos esküvői film és egy mindent tartalmazó esküvői videó!